ΝΕΑ ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ ΟΕ

προγράμματα επιδότησης

Αναζητήστε προγράμματα επιδότησης για τη μόνωση της ταράτσας σας

Σίγουρα το κόστος στις μονώσεις είναι ένα σοβαρό ζήτημα το οποίο θα αντιμετωπίσει κάθε ιδιοκτήτης. Και μπορεί μεν τα οφέλη να είναι πολλά και σημαντικά, αλλά αυτό δεν αναιρεί το εμπόδιο των δαπανών τοποθέτησης. Ίσως πρέπει να ψάξετε εάν δικαιούστε να ενταχθείτε σε κάποιο πρόγραμμα, όπως το «εξοικονομώ κατ’ οίκον», το οποίο επιδοτεί ένα μέρος των δαπανών.

Προγράμματα όπως αυτό στοχεύουν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Ειδικά εάν πρόκειται για παλιά οικία που κατασκευάστηκε πριν το 1979 και δεν μπορείτε να αντεπεξέλθετε στα έξοδα, τότε έχετε πολλές πιθανότητες να επιδοτηθείτε. Μπορείτε λοιπόν να επενδύσετε στην μόνωση ταράτσας ή γενικότερα στη μόνωση του κτιρίου, περιορίζοντας τα μεγάλα ποσά ενέργειας που καταναλώνουν τα παλιά σπίτια.

Για να ενταχθείτε στο πρόγραμμα πρέπει να πραγματοποιήσετε εργασίες όπως η μόνωση ταράτσας, η τοποθέτηση ενεργειακών κουφωμάτων και η αντικατάσταση του συμβατικού καυστήρα. Επιπλέον στις απαραίτητες εργασίες συγκαταλέγεται και το βάψιμο του ακινήτου με μονωτικά χρώματα. Το ακίνητο στο οποίο θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες θα πρέπει να αποτελεί την κύρια κατοικία του ιδιοκτήτη. Μπορείτε να ανακαινίσετε και το εξοχικό σας θωρακίζοντάς το ενεργειακά εφόσον βέβαια χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.

Ειδικά η μόνωση ταράτσας θα σας γλιτώσει από το πρόβλημα της υγρασίας με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωπα όλα τα παλιά κτίρια. Η υγρασία και η μούχλα που εμφανίζεται στους τοίχους του σπιτιού δεν είναι απλά ένα αντιαισθητικό θέαμα, αλλά είναι και ιδιαίτερα επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία.

Στην Αθήνα πολλά είναι τα κτίρια που δεν έχουν καθόλου μόνωση. Πολλά από αυτά τα κτίρια ανήκουν στο κράτος, το οποίο και θα πρέπει να μεριμνήσει για την ενεργειακή τους θωράκιση. Όπως γίνεται φανερό, εκτός από τους πολίτες και το ίδιο το κράτος θα πρέπει να φροντίσει να περιορίσει την κατανάλωση ενέργειας των κτιρίων αυτών. Πέρα λοιπόν από τους ιδιόκτητους χώρους, ενεργειακή αναβάθμιση χρειάζονται και οι κοινόχρηστοι χώροι όπως τα σχολεία, τα νοσοκομεία και γενικότερα οποιοδήποτε κτίριο είναι παλιό και δεν έχει επαρκή μόνωση.

Μόνο εάν οι ενέργειες όλων, πολιτών και κράτους είναι συντονισμένες θα επιτευχθεί η εξοικονόμηση ενέργειας και θα εναρμονιστεί η χώρα με τις ευρωπαϊκές διατάξεις περί ενεργειακής θωράκισης των κτιρίων και προστασίας του περιβάλλοντος. Βέβαια, τα πράγματα που πρέπει να γίνουν είναι αρκετά, ξεκινώντας όμως από τα βασικά (όπως είναι η μόνωση ταράτσας) μπορούμε σιγά-σιγά να βελτιώσουμε την ενεργειακή απόδοση του ακινήτου μας.

Όπως είδαμε, ήδη, ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισης δεν έχουν μόνο οι μονοκατοικίες ή οι πολυκατοικίες, αλλά και τα δημόσια κτίρια, τα οποία ξοδεύουν μεγάλα ποσά ενέργειας επιβαρύνοντας το περιβάλλον. Η μόνωση της ταράτσας και ολόκληρου του κτιρίου είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να γίνουν, καθώς τα μέρη αυτά εκτίθενται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στις καιρικές συνθήκες. Παράλληλα το μεγαλύτερο μέρος της θερμότητας διαφεύγει από την ταράτσα και τους τοίχους• επομένως αν θέλουμε πραγματικά να εξοικονομήσουμε ενέργεια θα πρέπει να στραφούμε στη μόνωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *