ΝΕΑ ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ ΟΕ

Λύση στην οικονομία και φύση

λέβητες πέλλετ

Η συνεχής αύξηση του κόστους θέρμανσης, μας έφερε να προσέξουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον άλλες μορφές θέρμανσης. Το πέλλετ ως ένα άλλος τρόπος θέρμανσης όλο και κερδίζει έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Οι λόγοι ποικίλοι αλλά κυρίως η οικονομία που επιτυγχάνεται και η ευκολία εφαρμογής το έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να προσπαθεί να ανταγωνιστεί το πετρέλαιο και σε μεγάλο βαθμό το έχει καταφέρει.

Οι λέβητες πέλλετ είναι σύγχρονες συσκευές, σύμφωνα με όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας και λειτουργίας της Ε.Ε.

Η εξοικονόμηση ενέργειας που με ένα λέβητα πέλλετ μπορεί να φτάσει και στο 50 % χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί στο σχεδιασμό, μελέτη, εφαρμογή και εγκατάσταση του. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να μην καταφέρουμε την οικονομία που προσδοκούμε. με τον κακό σχεδιασμό και εφαρμογή του συστήματος, όπως και την χρήση χαμηλής ποιότητα υλικού καύσης πέλλετ.

Οι σύγχρονοι λέβητες πετρελαίου μπορούν να φτάσουν σε ενεργειακή απόδοση μέχρι το 90%. Στους ανάλογους λέβητες πέλλετ η ενεργειακή απόδοση καταφέρνει να φτάσει έως και 98%, με απώλειες μόλις 2%. Τα μέρη που αποτελούν ένα λέβητα πέλλετ είναι η δεξαμενή που τοποθετούμε τα πέλλετς, ο χώρος καύσης, η διάταξη ανταλλαγής θερμότητας, ο καπνοδόχος και η κεντρική μονάδα ελέγχου. Ένα ακόμη πλεονέκτημα των πέλλετ λεβητών είναι και η δυνατότητα μπόιλερ για να χρησιμοποιούμε άφθονο ζεστό νερό. Ο λέβητας διαθέτει χώρο τροφοδοσίας 200 κιλά πέλλετς και η αυτονομία λειτουργίας του διαρκεί για μια εβδομάδα σε αναλογία περίπου ενός σπιτιού 120 τ.μ.. Η λειτουργία τους και με τη χρήση θερμοστάτη μας δίνουν ένα σύγχρονο τρόπο και ευκολία χρήσης. Έτσι αυτόματα σβήνουν και ανάβουν με όποια επιλογή θερμοκρασίας επιλέξουμε. Εδώ θα μπορούσαμε να αξιολογήσουμε το κόστος θέρμανσης σε ένα σύστημα λέβητα πέλλετ. Το βασικό πλεονέκτημα των συστημάτων θέρμανσης με λέβητες πέλλετ είναι η αυτονομία τους, που φτάνει στη μία εβδομάδα. Επίσης ένα άλλο εξίσου σημαντικό πλεονέκτημα είναι ο εύκολος καθαρισμός τους. Η απαίτηση είναι μια φορά την εβδομάδα στα υπολείμματα στάχτης. Η δυνατότητα προγραμματισμού που μας παρέχει η λειτουργία του συστήματος, ακόμη και σε απουσία μας του χώρου μας δίνει την ευκολία να δώσουμε λύσεις στην καθημερινότητα μας. Θα προσθέσουμε και την πολύ μικρή έκλυση καυσαερίων στην ατμόσφαιρα μας όπως παραθέτουμε ένα παράδειγμα πως για κάθε 2,2 τόνους πέλλετ καταφέρνουμε να εξοικονομήσουμε ένα τόνο πετρελαίου. εξοικονόμηση, που σημαίνει αυτόματα ότι δεν απελευθερώνεται περίπου 2 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Η φυσική κληρονομιά είναι και η σπουδαιότερη μας προσέγγιση των πολλών δυνατοτήτων ενός λέβητα πέλλετ.

Είναι η πλέον σύγχρονη λύση στο ενεργειακό μας πρόβλημα και σε επίπεδο οικιακό αλλά και περιβαλλοντολογικό. Είναι η λύση που θα μας ικανοποιήσει και σε τιμή αλλά και σε απόδοση.

Πέλλετ ένα υλικό που θα κερδίσει την εκτίμηση μας

Μέσα από την έρευνα μας για φτηνότερη καύσιμη ύλη έχουμε να εξετάσουμε με σοβαρότητα την επιλογή του πέλλετ. Τι είναι καταρχήν αυτό το υλικό; Το πέλλετ είναι καταχωρημένο ως ανανεώσιμή πηγή ενέργειας. Δεν χρειάζεται υλοτόμηση, δεν είναι παρά βιολογικό καύσιμο, παραγόμενο από υπολείμματα ξύλου, όπως το συμπαγές πριονίδι, είτε τα ροκανίδια, τους φλοιούς, από υπολείμματα χαρτιού, από γεωργικά υπόλοιπα ή από καλλιεργήσιμα ενεργειακά φυτά. Όλα προϊόντα που σε άλλη περίπτωση δεν θα είχαν καμία χρησιμότητα. Δεν προστίθενται χημικά ή κόλλες ή άλλες επεξεργασίες που επιβαρύνουν το υλικό. Έτσι μπορούμε να μιλάμε για ένα καθαρό οικολογικό υλικό, φιλικό προς το περιβάλλον.

Η ιστορία του πέλλετ ξεκινά από τις Ε.Π.Α. και τον Καναδά πίσω στην δεκαετία του 80. Γρήγορα ενδιαφέρθηκαν για αυτό το καινούργιο υλικό και οι Σκανδιναβικές χώρες με την ευρύτερη Ευρώπη να αρχίσει να εφαρμόζει την καινούργια αυτή θερμαντική δύναμη από το 2000 και ύστερα. Πλέον οι εφαρμογές ποικίλλουν και οι τρόποι που θα συναντήσουμε την εφαρμογή του πέλλετ είναι σε ευρύ φάσμα. Από οικιακές μέχρι και βιομηχανικές εφαρμογές.

Τα πέλλετ είναι κυλινδρικά με διάμετρο 6-8 χιλιοστά με πυκνότητα >650 kg/m3 και μήκος 30-40 mm. Το χαμηλό ποσοστό υγρασίας (8%-10%) καταφέρνει να αποδίδουν στο πέλλετ μεγάλη θερμαντική ικανότητα. Η γεωμετρία του μας διευκολύνει και στην αποθήκευση του.

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του πέλλετ είναι η οικονομική τους τιμή. Μέσα στα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι έχουν μια σταθερή τιμή αν και η ζήτηση μεγαλώνει και οι ανάγκες εισαγωγής είναι μεγάλες. Είναι αρκετά πιο φτηνό υλικό από το πετρέλαιο και την ηλεκτρική ενέργεια. Περίπου τα 2 κιλά πέλλετ ισοδυναμούν με 1 λίτρο πετρελαίου. Ενώ θα χρειαστεί διπλάσια ποσότητα από το πετρέλαιο ένα σπίτι για να ζεσταθεί την χειμερινή περίοδο, θα κοστίσει συνολικά μισή τιμή από όσο θα πληρώσει για πετρέλαιο εξοικονομώντας μέχρι και 50% οικονομία. Οι συσκευές που χρησιμοποιούν πέλλετ είναι οι λέβητες πέλλετ και οι σόμπες πελετ. Γίνεται και με αυτόματη τροφοδοσία και με ρυθμιστές θερμότητας όπως και ρυθμιστές λειτουργίας γίνεται η υπόθεση θέρμανση εύκολη και οικονομική. Το υπόλοιπο της καύσης του πέλλετ είναι μόλις το 1%. Είναι ένα δείγμα του πόσο οικολογικό υλικό είναι και με πόση καθαρότητα παράγεται.

Σε κάθε περίπτωση στην αγορά μας συσκευασίας πέλλετ θα πρέπει να αναγράφεται η ποιότητα ξύλου ή το υλικό παραγωγής του, την υγρασία του, το βάρος του και την θερμική του δύναμη.
Επίσης μετά από το τέλος χρήσης των συσκευών καύσης πέλλετ, στο τέλος της εποχής δηλαδή να καθαρίζονται από όποιο πέλλετ υπόλοιπο για να μην παραμείνει μέσα στην συσκευή καύσης και στερεοποιηθεί στον κοχλία μεταφοράς.

Τα πέλλετς είναι μια ολοκληρωμένη λύση που μπορεί σε οικονομία και κατανάλωση να ανταγωνιστεί επάξια το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμό. Η απλή και εύκολη χρήση αλλά πλέον και η αξιοπιστία της τεχνολογίας του δίνουν εκείνα τα εχέγγυα για μια καλή επιλογή θέρμανσης.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *